Maak je wel eens een fout in de url zoals ww.google.com of wwww.google.com. Van deze typfouten wordt misbruik gemaakt door hackers!
Maak je wel eens een fout in de url zoals ww.google.com of wwww.google.com. Van deze typfouten wordt misbruik gemaakt door hackers!
Typosquatting is het misbruik maken van de menselijke fout, de typfout in de adresbalk. Je bent een karakter vergeten in de adresbalk en je komt daardoor uit op de website van een ander, vaak een nagemaakte website om jouw bankgegevens te valideren. Om de bezoekers niet aan het toeval over te laten maken hackers daarnaast vaak gebruik van een tweede techniek om bezoekers te trekken. Phishing, het versturen van mails met daarin een opdracht om bezoekers te trekken. Door deze combinatie kunnen ze in een relatief korte tijdsperiode veel bezoekers afvangen en is de kans op het achterhalen van betalingsgevens het grootst.
Controleer voordat je gaat afrekenen altijd of de URL geen spelfouten bevat (L en i verwisseld en of het juist aantal www ervoor staat).
Controleer of de website een SSL Certificaat heeft (https:// websites met een groen slotje) en wie de uitgever van het certificaat is. Alle banken en de meeste webshops hebben een SSL certificaat met Uitgebreide Validatie (De officiele naam van instantie staat vermeld bij het SSL Certificaat). Dit certificaat kan alleen door de échte eigenaar van het bedrijf gevalideerd worden. Zie hier een voorbeeld van een SSL Certificaat van Rabobank.
Websites zonder SSL Certificaat kunnen nagemaakt zijn door een hacker en daarom altijd ons advies om goed je adresbalk te controleren op typfouten voordat je je gegevens achterlaat.