10 redenen waarom alt teksten belangrijk zijn

10 redenen waarom alt teksten belangrijk zijn - Web Rabbitz 🥕

Brent Verkerk 6 Jul, 2022

Als je geen zinvolle alt-tekst gebruikt in websiteprojecten, pleeg je eigenlijk een misdaad op het internet. Dit kleine element heeft een grote functie en heeft een enorme impact op bruikbaarheid, leesbaarheid en toegankelijkheid van jouw website.

Als je dacht dat alt tekst alleen bedoeld was voor toegankelijkheid, denk dan nog eens goed na. Het kan Google helpen je inhoud beter te begrijpen, belangrijke context bieden voor waar je pagina over gaat en lezers helpen bij het navigeren over je website.

Hier is een handleiding voor het maken van alt tekst die zal helpen om meer impact en een betere gebruikerservaring op je website te creëren.

1. Alt-tekst biedt informatie om toegankelijkheid te vergemakkelijken

Actieve kitesurfer op de zee

Voor gebruikers die geen afbeeldingen op een website kunnen zien, biedt de alt tekst een alternatief dat schermlezers kunnen begrijpen, zodat de context van die informatie niet verloren gaat.

Als ontwerper of ontwikkelaar is het belangrijk dat je voor elke afbeelding op de website een korte, maar functionele beschrijving geeft.

Voor de afbeelding hierboven zou alt-tekst iets kunnen zijn als "Actieve kitesurfer op zee." Hoewel alt-tekst niet in een volledige zin hoeft te staan of interpunctie hoeft te bevatten, moet deze wel een redelijke beschrijving geven van wat er in een afbeelding staat.

2. Alt-tekst is goed voor zoekmachines

Dit is misschien alles wat je hoeft te weten om te worden overtuigd om alt-beschrijvingen en informatie in je websiteontwerpen te gebruiken:

"Google gebruikt alternatieve tekst samen met computervisie-algoritmen en de inhoud van de pagina om het onderwerp van de afbeelding te begrijpen", aldus Google Developers.

Alt-tags zijn must-haves voor zoekmachineoptimalisatie.

3. Alt-tekst is leesbaar voor mensen en computers

Alt-tekst is niet alleen iets dat machines begrijpen. Alle gebruikers kunnen het zien en lezen wanneer ze de muisaanwijzer op een afbeelding plaatsen of pagina-inhoud inspecteren.

Bovendien is de alt tekst leesbaar voor computers, schermlezers en zoekmachines.

4. Alt-tekst bevat aanvullende informatie over pagina-inhoud

Hoewel het geen best practice is om alt-inhoud te vullen met trefwoorden voor zoekmachines, kunnen deze beschrijvingen wel extra context bieden over de inhoud op een webpagina. Dit maakt het belangrijk om afbeeldingen en beschrijvingen te gebruiken die passen bij de inhoud op de pagina.

Hier is nog een kleinigheidje als het gaat om afbeeldingen en alt-tekst. Koppel afbeeldingen en alt-tekst voor maximale impact; vermijd afbeeldingen van tekst. Dat is geen functionele ontwerptechniek en het verlies van die woorden als onderdeel van het ontwerp is de waarde niet waard om ze in alt-tekst te hebben. (Zoekmachines zijn gelukkiger en geven meer gewicht aan daadwerkelijke pagina-inhoud dan alt-tekst.)

5. Alt-tekst biedt beschrijvende informatie voor afbeeldingen

zonnebloemveld onder de blauwe lucht overdag

Denk aan de verschillende context van deze twee alt-beschrijvingen voor dezelfde afbeelding:

  • Zonnebloemveld onder de blauwe lucht overdag
  • Close-up van de grootste gele zonnebloem ter wereld

Beschrijvende alt-informatie kan waarde en context toevoegen aan de rest van de inhoud op de pagina. Je hoeft beeldbeschrijvingen niet te overstelpen met informatie, maar een visueel element dat uitlegt wat en waarom van een foto passend is.

6. Alt-tekst helpt je sneller inhoud te vinden

Vanwege de impact op zoekmachines kan alt-tekst je helpen sneller te vinden wat je zoekt op internet. De aanvullende informatie en inhoud sturen nog maar één signaal naar zoekmachines over een pagina en wat daarin staat.

Hier is een geavanceerde tip: hoewel het ooit werd aanbevolen om de longdesc-tag te gebruiken om nog meer alt-tekst op te nemen, is dit een grotendeels afgeschreven functie die niet vaak wordt gebruikt en kan worden vermeden.

7. Alt-tekst zorgt voor gemeenschappelijke gebruikerservaringen voor iedereen

Een van de belangrijkste aspecten van het gebruik van alternatieve tekst en beschrijvingen bij het ontwerpen van websites is dat je een gemeenschappelijke gebruikerservaring biedt voor alle bezoekers, ongeacht hun fysieke mogelijkheden. Alt-tekst overbrugt hiaten in begrip en visuele beperkingen, zodat iedereen weet wat er op een pagina-ontwerp staat.

Vergeet niet om alt-tekst toe te voegen voor elementen zoals knoppen. De alt-attributen op deze gebruikersinterface-elementen moeten de functie van de knop beschrijven, zoals 'Verzenden', 'Toepassen' of 'Zoeken'.

8. Alt-tekst draagt bij aan "AI" -intelligentie

2 puppies rottweiler hond

Hoe denk je dat computers "leren" hoe vormen en afbeeldingen worden genoemd? Alt-tekst kan kunstmatig leren en begeleid leren vergemakkelijken, waarbij een computer een reeks trainingsafbeeldingen samen met de bijbehorende labels krijgt en een model creëert dat kan worden gebruikt om soortgelijke afbeeldingen in de toekomst te identificeren.

De afbeelding hierboven heeft mogelijk een alt-tag van "2 puppies rottweiler hond" die dit machine learning zou kunnen vergemakkelijken.

9. Alt-tekst versterkt context voor ontbrekende afbeeldingen

Bijna iedereen is wel eens een website tegengekomen waar de afbeeldingen om de een of andere reden niet werden weergegeven. Of het nu gaat om een lage verbindingssnelheid of een ander soort technische fout, alt-tekst op deze afbeeldingen kan ervoor zorgen dat je weet wat er aan het ontwerp ontbreekt.

Zie alternatieve tekst of beschrijvingen als een soort plan B voor wanneer dingen niet gaan zoals bedoeld aan de gebruikerskant van een website-ontwerp.

10. Alt-tekst is indexeerbaar

Het is bijna vanzelfsprekend dat we hier naar zoekmachines hebben verwezen in relatie tot alt-tekst, maar het is belangrijk om te begrijpen: Alt-tags kunnen worden geïndexeerd door zoekmachines.

Als niets anders over het gebruik van alt-tekst lijkt te resoneren, zou dit moeten. Zoekoptimalisatie is de sleutel om de inhoud en het ontwerp van je website bij zoveel mogelijk relevante mensen te krijgen. Je wilt dat je website online goed vindbaar is en opduikt wanneer relevante partijen op zoek zijn naar de informatie of producten die je website bevat.

Alt-tekst en beschrijvingen zijn nog een factor die bijdraagt aan het gigantische algoritme van zoekoptimalisatie.

Conclusie

Alt-tekst en beschrijvingen zijn belangrijke elementen voor elk website-ontwerp. Dit type microkopie staat niet in de voorhoede van het ontwerp, maar is een functie achter de schermen die ervoor kan zorgen dat je ontwerp toegankelijk, gemakkelijk te lezen en te begrijpen is, en geoptimaliseerd voor zoekmachines.

Als je nadenkt over het schrijven van alts, houd de beschrijvingen dan zo kort mogelijk terwijl ze beschrijvend zijn. Het vullen van alt-tekst of beschrijvingen met trefwoorden om zoekmachines te "misleiden" is niet nuttig en kan zelfs schadelijk zijn voor het ontwerp van de site.

Een Blog Opzetten: Waarom en Hoe Je Moet Beginnen Web Rabbitz 🥕

Een Blog Opzetten: Waarom en Hoe Je Moet Beginnen

Brent Verkerk 28 May, 2024

Heb je je ooit afgevraagd waarom zoveel bedrijven een blog hebben? Het is niet alleen een trend, maar een krachtige tool om je online aanwezigheid te versterken en je doelgroep te bereiken. Bij Web Rabbitz begrijpen we dat de stap naar het starten van een blog intimiderend kan lijken, maar maak je geen zorgen – we staan klaar om je te helpen!

Ontdek onze Handige Overzichtspagina Web Rabbitz 🥕

Ontdek onze Handige Overzichtspagina

Brent Verkerk 15 April, 2024

Wist je dat we een speciale pagina hebben die boordevol handige links staat? Onze overzichtspagina is dé plek waar je snel toegang hebt tot al onze interne pagina's, handleidingen en blogs.

Het Belang van een Overzichtelijke Navigatiestructuur voor je Website Web Rabbitz 🥕

Het Belang van een Overzichtelijke Navigatiestructuur voor je Website

10 April, 2024

Tegenwoordig draait alles om gebruiksvriendelijkheid en een positieve gebruikerservaring. Een van de belangrijkste elementen die hieraan bijdraagt, is een goede navigatiestructuur voor je website. Bij Web Rabbitz weten we dat een overzichtelijk menu essentieel is om bezoekers moeiteloos door je site te laten navigeren.

BMWT Web Rabbitz 🥕
Symantec Web Rabbitz 🥕
Vereniging Sport en Gemeenten Web Rabbitz 🥕
Zilveren Kruis Web Rabbitz 🥕
DHL Web Rabbitz 🥕
Groothandel voor Bouw & Industrie Web Rabbitz 🥕
Stichting Kinderen van Lamin Village Web Rabbitz 🥕
Economic Development Board Alphen Web Rabbitz 🥕

Copyright © 2020 Web Rabbitz Webdesign Waddinxveen. Algemene Voorwaarden Belangrijke pagina's